Què són els gasos refrigerants? Tipus i prohibicions segons la normativa F-Gas

Els gasos refrigerants són substàncies químiques essencials per al funcionament dels sistemes de refrigeració, ja que permeten transferir la calor de l’interior a l’exterior d’aquests sistemes. Sense ells, la refrigeració i la climatització serien impossibles. Existen diferents tipus de gasos refrigerants, cadascun amb característiques i aplicacions específiques.

Tipus de Gasos Refrigerants

 

  • Hidrofluorocarbons (HFC)

Els HFC són àmpliament utilitzats per la seva eficàcia i baix cost, tot i que el seu alt Potencial d’Escalfament Atmosfèric (PCA) els converteix en una preocupació ambiental. El PCA mesura la capacitat d’un gas per atrapar calor a l’atmosfera, i un valor elevat implica un major impacte en l’escalfament global.

  • Hidrocarburs (HC)

Els HC són refrigerants naturals derivats del petroli i el gas natural. Encara que són segurs i tenen un PCA baix, la seva eficàcia no iguala la dels HFC. No obstant això, el seu baix impacte ambiental els fa una opció cada vegada més popular.

  • Hidroclorofluorocarbons (HCFC)

Els HCFC, utilitzats durant molts anys, són efectius i tenen un PCA baix, però són perjudicials per a la capa d’ozó. Per aquest motiu, el seu ús s’està eliminant progressivament en favor d’alternatives més sostenibles.

 

La normativa F-Gas: cap a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle

La normativa europea F-Gas, actualitzada el 20 de febrer de 2024, té com a objectiu principal reduir l’ús de gasos fluorats d’efecte hivernacle (GEI). Aquesta regulació, juntament amb l’Impost sobre els gasos fluorats establert per la Llei 16/2013, ha generat un canvi significatiu en la indústria, impulsant la cerca d’alternatives que siguin tant eficients com compatibles amb els equips de refrigeració existents.

Aquesta normativa estableix un calendari d’eliminació gradual dels HFC mitjançant un sistema de quotes de comercialització conegut com a “phase down”, promovent l’ús de refrigerants amb un menor PCA. El PCA, o Potencial d’Escalfament Atmosfèric, és una mesura crítica que indica l’impacte d’un gas en l’escalfament global: a major PCA, major és el dany potencial al clima.

Gasos Refrigerants Naturals

Els gasos refrigerants naturals són substàncies utilitzades en sistemes de refrigeració i altres sistemes, i representen una opció més sostenible i ecològica en comparació amb els sintètics tradicionals com els CFC, HCFC i HFC, que contribueixen a l’escalfament global i la destrucció de la capa d’ozó. Aquests refrigerants naturals no només són més respectuosos amb el medi ambient, sinó que també posseeixen propietats termodinàmiques eficients, convertint-los en una opció viable i responsable per al futur.

Tecnologia GasN2: Innovació en Refrigeració Sostenible

A GasN2, hem desenvolupat una línia de productes de refrigeració dissenyada per a diversos sectors, com l’alimentari i el químic-farmacèutic. La nostra tecnologia combina els millors aspectes del fred mecànic i del fred criogènic per a aplicacions de refrigeració i congelació, utilitzant gasos refrigerants naturals amb un PCA proper a zero.

Característiques de les Centrals de Fred GasN2

Els sistemes de GasN2 es basen en compressió i expansió directa amb compressors semi-hermètics, optimitzant la distribució del fred mitjançant l’intercanvi de fluïd secundari per a la distribució en les cambres o túnels dinàmics. Són sostenibles ambientalment, utilitzant refrigerants naturals amb un PCA i ODP (Potencial de Destrucció de l’Ozó) igual a 0. A més, no requereixen consumibles i mantenen una càrrega mínima de gas, maximitzant l’eficiència energètica.

Les centrals poden ser condensades per aire (amb condensadors en V) o aigua, amb opcions d’instal·lació a l’exterior i un rang de potències de treball de 15 kW a 150 kW, operant a temperatures d’evaporació tan baixes com -85 °C. La distribució de la central en planta pot ser compacta amb el quadre elèctric i el condensador integrats o a distància. La tecnologia innovadora incorpora sistemes de detecció de fugides, seguretat d’instal·lació de fred, amb un sistema de control integrat de GasN2 amb control remot i predictiu, i plataformes exclusives per a cada client, minimitzant les tasques de manteniment i millorant el control de temperatures en sales i cambres.

Beneficis del procés productiu

La reducció del temps de congelació optimitza l’eficiència del procés, permetent un refredament més ràpid. Manté les propietats organolèptiques del producte, evitant la ruptura de teixit, pèrdua de pes o alteració del color. Garantitza un consum energètic reduït, cosa que es tradueix en menors costos operatius i una petjada de carboni minimitzada. GasN2 ofereix una solució innovadora que no només compleix amb les normatives actuals, sinó que també millora la sostenibilitat dels processos de refrigeració industrial, contribuint significativament a la reducció de la petjada de carboni.