El tall per làser s’ha consolidat com una tecnologia clau en la fabricació industrial gràcies a la seva gran precisió, capacitat per treballar dissenys complexos i l’alta qualitat dels acabats. La seva velocitat i versatilitat fan que sigui indispensable en sectors com l’automoció, l’electrònica, l’aeronàutica i la medicina. 

Aquesta tècnica destaca per la seva capacitat de tallar diversos materials, com metalls, plàstics, ceràmiques i fustes, obtenint acabats nets sense la necessitat de processos posteriors. A més, redueix els residus i evita deformacions, ja que no hi ha contacte físic amb el material. El tall per làser seguirà evolucionant, essent una eina essencial en el futur de la manufactura industrial. 

Com funciona el tall per làser? 

El tall per làser és un procés tèrmic que utilitza un feix de llum concentrat per fondre o vaporitzar el material amb una gran precisió. Aquest feix és guiat per un sistema CNC, que permet controlar el procés amb gran detall. Al mateix temps, un gas d’assistència expulsa els residus i neteja la zona, garantint un tall de gran qualitat. 

Els passos clau del procés són: 

  1. Generació del feix làser: El làser escalfa el material en un punt específic fins a fondre’l o vaporitzar-lo. 
  2. Focalització del feix: El feix es dirigeix a una zona molt petita, aconseguint un tall net i precís.
  3. Tall del material: A mesura que el làser es desplaça, el material es fon o vaporitza, mentre el gas d’assistència refreda i neteja la zona de tall. 

Gasos auxiliars en el tall per làser 

Els gasos auxiliars són essencials per millorar el rendiment del tall per làser. En particular, el nitrogen ofereix grans beneficis en la producció industrial. GasN2 subministra nitrogen d’alta qualitat per evitar l’oxidació en materials com l’acer inoxidable i l’alumini, garantint acabats nets i brillants. 

Beneficis del nitrogen en el tall làser: 

  1. Prevenció de l’oxidació: El nitrogen impedeix la reacció de l’oxigen amb materials com l’acer inoxidable, evitant la formació d’òxid i decoloració. 
  1. Millora de la qualitat: Refreda el material i elimina els residus, assegurant talls precisos sense rebaves. 
  1. Augment de la velocitat: En certs materials, permet tallar més ràpidament en evitar reaccions no desitjades. 
  1. Compatibilitat amb materials sensibles: Garanteix talls nets en materials com l’alumini o el titani sense alterar-ne les propietats, cosa que resulta essencial en sectors com l’aeronàutica. 

El tall per làser, combinat amb gasos com el nitrogen, ofereix precisió, eficiència i sostenibilitat, posicionant-se com una tecnologia imprescindible en la fabricació industrial moderna.