La col·laboració entre l’Institut Químic de Sarrià (IQS) i l’empresa GASN2 està marcant un nou camí en la tecnologia de captura de CO₂. El projecte CAPTAPUR, desenvolupat conjuntament pel Grup d’Enginyeria i Simulació de Processos Ambientals (GESPA) d’IQS, liderat pel Dr. Rafael González Olmos i el Dr. Javier Fernández Garcia, i l’equip de GASN2, té com a objectiu dissenyar i implementar un prototip innovador per a la captura de diòxid de carboni d’elevada puresa, mitjançant processos d’adsorció. Aquest projecte pioner està especialment adreçat a petites i mitjanes empreses, oferint una solució més assequible i sostenible per reduir les emissions de CO₂.

CAPTAPUR: tecnologia avançada per a la descarbonització industrial

El projecte CAPTAPUR, finançat dins de la convocatòria Producte d’AGAUR, busca transformar els resultats de la recerca en aplicacions pràctiques amb impacte industrial. La col·laboració entre IQS i GASN2 no és nova: des del 2014, ambdós equips han estat treballant en solucions que aborden els desafiaments de les tecnologies comercials existents, com la captura amb amines, caracteritzada per un elevat consum energètic, problemes de corrosió i alts costos.

La solució desenvolupada per GASN2 i IQS es basa en la tecnologia d’Adsorció Oscil·lant de Pressió amb Buit (VPSA – Vacuum Pressure Swing Adsorption), que supera aquestes limitacions. Aquesta tecnologia, patentada i validada, permet la captura de CO₂ amb un consum energètic més baix, oferint una alternativa viable i econòmica per a les petites i mitjanes empreses. Fins ara, s’ha desenvolupat un prototip (TRL3) capaç de capturar CO₂ amb una puresa del 70% a partir de gasos de combustió, obrint la porta a una captura més eficient i sostenible.

Dels laboratoris a la indústria: augment del TRL fins a entorns reals

En el marc del projecte CAPTAPUR, el grup GESPA i GASN2 treballen per escalar aquesta tecnologia a un prototip TRL 6, que serà la base per dissenyar le primeres plantes operatives de captura de CO₂ d’alta puresa (99,9%). Aquest prototip permetrà validar la tecnologia en entorns industrials reals (TRL 7), garantint així que les empreses puguin capturar i reutilitzar el CO₂ generat en les seves pròpies instal·lacions. Això redueix tant les emissions com la necessitat de transportar CO₂, promovent un sistema d’economia circular.

Segons Jordi Pujol Parals, Chief R+D+i Officer de GASN2, “a GASN2 estem profundament compromesos amb la sostenibilitat i orgullosos de liderar tecnologies de captura de CO₂ adaptades a les necessitats actuals de la indústria. La col·laboració amb el grup GESPA d’IQS en aquest projecte ens permet aplicar i optimitzar l’escalat de la nostra tecnologia de captura per adsorció fins a nivells d’alta puresa, testant-la en entorns industrials i optimitzant l’eficiència dels processos. Això inclou desenvolupar un sistema modular que sigui flexible i eficient, adaptant-nos als diferents volums que té la indústria, i contribuir a un model d’economia circular amb reutilització del CO₂ capturat. Amb CAPTAPUR, reforcem el lideratge de GASN2 en captura sostenible, promovent una descarbonització alineada amb els objectius climàtics i impulsant el sector cap a una indústria més neta i ambientalment responsable”.

Una aliança consolidada amb resultats científics i industrials

El treball conjunt d’IQS i GASN2 ha donat lloc a importants avenços, incloent-hi la realització de dos doctorats industrials. El primer, liderat pel Dr. Ángel Gutiérrez Ortega, va posar les bases de la tecnologia, mentre que el segon, a càrrec de Maria García Atencia, se centra a augmentar el TRL i assolir pureses de CO2 del 99%. A més, aquesta col·laboració ha donat lloc a la publicació de diversos articles científics de referència en revistes d’alt impacte, destacant la seva contribució al coneixement científic en tecnologies de captura de CO₂.

Cap a un futur sostenible amb CAPTAPUR

La tecnologia desenvolupada en el projecte CAPTAPUR no només aporta solucions per a la reducció d’emissions, sinó que també promou una economia circular on el CO₂ capturat es pot reutilitzar. Això representa una oportunitat única per a les indústries que busquen integrar la sostenibilitat en els seus processos, alhora que redueixen costos i compleixen amb els objectius climàtics.

Amb aquesta col·laboració, IQS i GASN2 demostren el potencial de la recerca i la innovació aplicada per abordar els grans reptes de la sostenibilitat i la transició cap a una indústria més neta i responsable.